diumenge, 22 d’octubre del 2017

Homenatge al Cercle Artístic Sant Lluc

El passat dimecres 18 d'octubre, el Cercle Artístic Sant Lluc de Barcelona va retre homenatge als socis més veterans. Maria Yzquierdo Jacob va ser una de les persones honorades. La nostra mare va rebre l'escalf de la junta i dels socis presents i va regalar un dibuix seu i un altre de Lluís Gutiérrez Pagés, tot recordant que el seu marit havia sigut un dels socis més antics del Cercle.
Lluís i Maria "Chiu", van compartir més de 50 anys de vida i van estar units per moltes experiències i sentiments artístics. 



"Arbres", Oli sobre tela. Maria Yzquierdo
Lluís Gutiérrez i Maria Yzquierdo, anys 80.




dimecres, 19 de juliol del 2017

Inauguració de l'exposició a l'Ametlla del Vallès

El dissabte 15 de juliol, a les 19:30h, es va inaugurar l'exposició retrosapectiva antològica de Lluís Gutiérrez Pagès a la sala d'art Carles Sindreu de l'Ametlla del Vallès. Una assistència molt nombrosa va omplir la sala. A la presentació van intervenir la presidenta de l'Associació d'artistes de l'Ametlla (ADLA), Clara Prat, l'escriptor Joaquím Brustenga, els fills de Lluís Gutiérrez, Joan Josep i Guillem, i l'alcalde de l'Ametlla, Andreu González.

 


     











Guillem Gutiérrez, Joaquím Brustenga, Clara Prat, Andreu González, Joan Josep Gutiérrez i Pere Parramon






dilluns, 26 de juny del 2017

Arbres

Una selecció d'apunts i dibuixos d'arbres. Alguns d'aquests estudis van servir per construir alguns dels seus olis més significatius.


dijous, 25 de maig del 2017

diumenge, 30 d’abril del 2017

Àlbum del Nord Camerún

Un àlbum del viatge al Camerún (1968) preparatori del llibre que no mai no va veure la llum?
Els dibuixos substitueixen les fotos o diapositives del companys de viatge Artur Sarró (A.S.), Pons Oliveras (P.O.) i Joaquin Setoain (J.S.)


https://goo.gl/photos/tDf292EZdtGZDpLs7


dissabte, 11 de març del 2017

Apunts de figura 1955-56

Aquesta carpeta conté un recull d'apunts de figura del natural de Lluís Gutiérrez Pagès dels anys 1955-56.


dimarts, 7 de març del 2017

Apunts de l'Empordà, 1956

Apunts de la terra més estimada per Lluís Gutiérrez Pagès: l'Empordà. Ja casat i amb el primer fill.


divendres, 3 de març del 2017

Apunts de Castella, 1953

El viatge a Castella va ser en companyia del amic i pintor Ricard Fradera l'any 1953. D'aquell periple van sortir moltes obres i, en alguns casos, s'entreveu una certa afinitat estilística. Aquí podem veure alguns dels apunts que Lluís Gutiérrez va fer in situ.


dijous, 2 de març del 2017

Apunts de les Illes Balears i costa mediterrània. 1952-54

Lluís Gutiérrez va deixar una gran quantitat d'apunts, dibuixos i esbossos del natural de tots els seus viatges privats i professionals. La seva càmera era una carpeta amb el llapis i el paper. Alguns dels seus quadres són composicions posteriors basades en alguns d'aquests apunts. En la seva obra pictòrica es reflecteix la seva interpretació de la natura a partir d'una observació constant. La llum i les formes serien constantment analitzades a l'estudi. En aquest vídeo podem veure una selecció de quasi un centenar de dibuixos corresponents a uns viatges a les Illes Balears i al la costa sud de Catalunya i de Castelló els anys 1952 i 1954.


 

dilluns, 27 de febrer del 2017

Crítica al setmanari Siete días del col·legi de metges




Crítica al setmanari Siete días del col·legi de metges

Febrer de 2000

Exposició individual al Cercle Artístic Sant Lluc


El tercer pintor de hoy es Lluís Gutiérrez Pagés, en el Cercle Artístic de Sant Lluc. Su arte es también una síntesis de las corrientes más importantes de la pintura del tiempo, que han llevado al inevitable realismo panteístico de nuestro paisajismo hacia la reflexión geométrica. Gutiérrez Pagés ha ido reforzando esta investigación Cézanniana de los planos de todos sus paisajes: su evolución se puede ver muy bien en la exposición, a la que aporta algunos cuadros de años atrás, llenos de mayor fidelidad óptica y cromatismo matérico, al lado de los últimos tiempos. Ahora el pintor "construye" cada uno de los motivos de sus paisajes, llegando casi a la abstracción, cuando recrea geométricamente las casas, los árboles, los grandes monumentos: en este sentido, su investigación sobre los temas de los puentes antiguos y del Monasterio de Sant Pere de Rodes es absolutamente definitoria.

Jaume Socias Palau
Barcelona









dimarts, 14 de febrer del 2017

Evolució estilística de l'obra pictòrica de Lluís Gutiérrez Pagès


Lluís Gutiérrez va començar a dibuixar des de ben jove. Alguns apunts i dibuixos que ens han arribat de la seva adolescència mostren la seva habilitat i la seva capacitat d’observació. Com fan els nens, la còpia és una font d’inspiració. Gairebé a la majoria d’infants els agrada dibuixar o pintar. En el creixement l’interès pot minvar a causa d’un excés d’autocrítica o per l’aparició d’altres aficions.

Els primers dibuixos, anteriors als estudis de Belles Arts, reflecteixen el seu interès per les lectures que l’atreien: Emili Salgari, Karl May, Rex Stout... i molts altres escriptors de novel·les d’aventures. Els personatges aventurers, els indis americans i els  animals són models recurrents en l’imaginari del futur pintor. Aquí en mostrem alguns  fets a l’època del batxillerat.





A l’escola de Belles Arts es treballava molt a fons la figura humana, base de la formació clàssica. Aquest, juntament amb el paisatge, seria un dels seus dos grans temes al llarg de la seva vida. El domini del dibuix es fa patent des dels inicis. La gran quantitat d’apunts que han quedat dels anys 50 mostren la seva habilitat per trobar les proporcions de la figura, també dels animals -una altra de les seves passions- i el domini de la línia i el traç. L’estudi estructural de la figura i del paisatge l’aniran conduint cap a una concepció geomètrica de la pintura que es reflectirà en les darreres obres, on també es pot copsar una certa influència de Picasso, un dels seus pintors favorits.

 


El tractament dels plans, els volums i, en definitiva, de la geometria es fa patent en alguns quadres dels anys 50. Les sortides i viatges amb finalitats pictòriques amb el company i amic Ricardo Fradera van influir molt en la seva concepció artística. A les seves memòries narra la impressió que va tenir a les terres castellanes: “El paisatge de Castella ens va semblar impressionant, dins del seu sobri esquematisme. Vam tenir sort amb els cels, sempre variables, a vegades ombrívols amenaçant tempesta, en ocasions clars i lluents, o esquitxats de núvols blancs com ramats de xais gegantins; vermells els capvespres i, fregant l’horitzó, cels maragda. Terres estepàries, de color gris, amb freqüència mangra o amb el groc daurat que apareix després de la sega. Fileres d’oms marcaven el curs dels rius escanyolits i dels barrancs; a vegades es veien petits boscos de fosques alzines i pins. Castella ens va semblar tenir un sentit tràgic del paisatge, un paisatge dur, rectilini i ascètic.” [ ... ] “Però el veritable protagonista de la capital són les muralles (Àvila). Déu, quines muralles! Tot i que vam dibuixar alguns carrerons i esglésies, la nostra atenció es dirigia constantment al recinte emmurallat. Des dels ‘Cuatro postes’ vam prendre diversos apunts, un dels quals, recreat per Fradera a Barcelona, encara conservo al menjador de casa.”

Ricardo Fradera.
Ávila, Los 4 postes

LGP Paisatge amb burro.
Guaix sobre paper. 1956


Hi ha una influència mútua entre els dos pintors.  Algunes aiguades sorgides d’aquesta època tenen un estil una mica naïf, pròxim a la il·lustració.
El següent viatge amb Fradera va ser a Eivissa. Les impressions dels colors queden narrades en aquestes paraules: “Durant la nostra estada a Eivissa pràcticament no vam veure alqueries dissenyades per arquitectes. Totes eren rústiques i sense pretensions i ens vam afanyar a dibuixar-les  amb passió. El cel, buit de núvols, semblava negre comparat amb l’enlluernador emblanquinat de les parets i els  rutilants finestrons pintats de vermell o verd pastel.”

LGP Eivissa.
Oli sobre tela. 1956


Lluís Gutiérrez va continuar pintant i dibuixant quasi diàriament tota la seva vida. Malgrat no ser el seu modus vivendi, es pot dir que, juntament amb la lectura i l’estudi, era la seva activitat més important i tenia la capacitat de combinar-la amb les feines que li proporcionaven el sou. Va treballar de químic, va ser autor i realitzador de pel·lícules educatives i professor de biologia a un institut de secundària. En els seus viatges de caràcter professional o privat sempre duia paper i llapis o pintures per prendre apunts del natural que després podia treballar a casa i produir quadres. No era gaire amic de la càmera fotogràfica. Considerava que per copsar el paisatge calia dibuixar. D’aquesta manera va fer milers de dibuixos a llapis, negre o de color, carbó, cera i, ocasionalment retolador, dels quals en queden molts.
Un espai especialment estimat per ell va ser l’Alt Empordà, origen del seu segon cognom, Pagès, on fins als anys vuitanta es va conservar la casa familiar. És interessant veure l’evolució estilística de paisatges similars. El golf de Roses des de Vilamaniscle, el convent de Sant Quirze de Colera, Llançà, el Port de la Selva, Sant Pere de Rodes i un llarg seguit de racons empordanesos ocupen gran part de la temàtica de la seva obra.

LGP Empordà.
Oli sobre tela. c1956
LGP Golf de Roses des de Vilamaniscle.
Oli sobre tela. c1990


El seu estil es va definint a finals dels anys vuitanta i anys noranta. En els olis s’aprecia la sobrietat de la paleta i la tendència a les línies i plans. Durant una temporada va utilitzar únicament els pigments dels colors primaris més el blanc.

LGP Sant Pere de Rodes.
Oli sobre tela. 1998
LGP Paisatge.
Oli sobre tela. 1998

LGP Pont de Besalú.
Oli sobre tela. 2004
LGP Figura.
Oli sobre tela. 2007



Tinguem en compte que no tenia voluntat d’innovació sinó de perfeccionament. És a partir d’aquest que busca la síntesi que el porta cap a una abstracció geomètrica, sense abandonar mai la figuració. Aquesta figuració no té mai intenció de reproduir una imatge simplement, sinó d’interpretar una realitat des de la síntesi i l’abstracció artística. La finalitat de l’art és mostrar la persona. Al darrera d’una obra hi ha un individu i tot el seu entorn. I l’obra no constitueix una finalitat en si mateixa. És una transició, un camí cap al perfeccionament de l’home. L’objectiu és el propi recorregut.